Mit olvassak?

Könyvajánló általában valamilyen aktualitáshoz kötve. Vagy csak úgy.

Sarah Freethy: A porcelánkészítő

2024. május 17. 09:42 - hudobny

Sarah Freethy: A porcelánkészítő

Ára: 5999 helyett - 30% kedvezménnyel - 4199 ft

Megrendelhető: ide kattintva

AZ EL NEM MÚLÓ SZERELEM, A MŰVÉSZET ÉS A MEGDÖBBENTŐ BRUTALITÁSSAL SZEMBEN TANÚSÍTOTT BÁTORSÁG EPIKUS TÖRTÉNETE,
MELYET A DACHAUBAN KÉSZÍTETT, KIVÉTELES SZÉPSÉGŰ PORCELÁNFIGURÁK IHLETTEK.

Németország, 1929

Weimarban, egy bohém fiatalok által szervezett mulatságon találkozik először Max, az ígéretes zsidó építész Bettinával, a feltörekvő avantgárd festőnővel, és elsöprő erővel egymásba szeretnek. Tehetségük révén Berlinig jutnak, de a reményteli kezdetre hamarosan a nácizmus fenyegető árnyéka vetül. Maxot a származása miatt a dachaui koncentrációs táborba hurcolják, ahol csupán rendkívüli képességének köszönhetően nem vár rá biztos halál: kivételes szépségű porcelánfigurákat készít. Bettina közben kétségbeesetten próbálja megmenteni szerelmét, s mindent kockára tesz, hogy megszöktesse a lágerből.

Egyesült Államok, 1993

Clara útnak indul, hogy felkutassa a gyökereit, és kiderítse, ki volt az apja, akiről mindössze annyit tud, hogy évtizedekkel korábban egy gyönyörű, fehér porcelánfigurát ajándékozott az édesanyjának. Megkísérli összeilleszteni a múlt darabkáit, és felfedni a származása rejtélyét, miközben visszarepülünk az időben a náci Németország sötét korszakába. Ahogy Clara egyre mélyebbre ás a múltban, végül megérti, hogy az anyja miért akarta oly eltökélten elhallgatni az igazságot megrázó, gyötrelmes múltjáról.

Sarah Freethy
A porcelánkészítő
Kiadó: I.P.C.
Kiadás éve: 2024
Oldalszám: 400
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9789636358402

Szólj hozzá!

Wilbur Smith – Tom Harper: Nemezis

2024. május 16. 15:34 - hudobny

Wilbur Smith – Tom Harper: Nemezis

Ára: 5990 helyett - 30% kedvezménnyel - 4190 ft

Megrendelhető: ide kattintva

A történet részben a Vihardagályból ismert Rob Courtney, szintén angol tengerésztisztté vált fiának, Adam-nek a története, aki bosszút esküszik, mert apja szülőhelyére, a Courtney család otthonába, a Nativity-öbölbe hazatérve, szörnyű mészárlás nyomaira bukkannak. A nyomok, nagybátyjához, Hugo Courtney-hoz vezetnek, aki a brit Kelet-Indiai Társaság magas rangú kalkuttai képviselője.

Adam és Hugo többször próbálnak leszámolni egymással, de végül, Constance Courtney fiának Paulnak sikerül Adam-et megölnie. A véres harcban három Courtney csatázik, de Paul és Adam nem ismeri fel a rokonságot.

Pault korában a Szellemtűz főszereplőjeként ismertük. Paul bekapcsolódik a történetbe és megtudjuk hogyan jutott el idáig és hogyan alakul sorsa a továbbiakban. Van-e még bosszú, ami nem teljesült be?

Wilbur Smith – Tom Harper
Nemezis
Kiadó: Delej
Kiadás éve: 2024
Oldalszám: 448
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789639124721

Szólj hozzá!

Lisa See: A lótusz leánya

2024. május 16. 10:15 - hudobny

Lisa See: A lótusz leánya

Ára: 5499 helyett - 30% kedvezménnyel - 3850 ft

Megrendelhető: ide kattintva

„Éppen amikor a kislány lenyeli a tablettákat, kivágódik az ajtó, és Kuo úrnő lép be. A karja keresztbe fonva a teste előtt, a két keze elrejtve a ruhaujjában – a nyugalom és méltóság megtestesülése, de a tekintete a nyulat bekerítő rókáé. Utána megérkezik Mákvirág is, és a teljes behódolás gesztusával a földre borul.
– Mi ez a szag? – firtatja Kuo úrnő.
– Főzetet készítek magamnak – válaszolom, miközben felemelkedem a szalmaágyról, és tiszteletteljesen fejet hajtok.
– Ebben a házban Vong doktor kezeli a nőket. Nagyon okos ember, az első a családjában, akiből orvos lett. Még ha nem is ő lenne a Jang család gyógyítója, akkor sem engedném meg a menyemnek, különösen, ha olyan fiatal és tapasztalatlan, mint te, hogy saját magának készítsen orvosságot.
– Nagyanyámtól megtanultam…
– Hallgass! Ebben a házban meny vagy, és nem orvos, megértetted?”

Tan Jün-hszien a 15. századi Kínában élt. Gazdag úrnő volt. Annyi lett volna a feladata, hogy élvezze a kiváltságait, selyempapucsokat hímezzen, hangszereken játsszon, verseket szavaljon, fiút szüljön. Ő mégis gyógyítani akart. Nőket, akikhez férfi orvos akkoriban hozzá sem érhetett, és a pulzusukat is csak egy csuklójuk köré csavart rongyon keresztül tapinthatta ki.

Konfuciusz szerint „a művelt nő, értéktelen nő”, Tan Jün-hszient mégis úgy nevelték a nagyszülei, hogy a tudása hasznára váljon. Nagyanyja egyike volt a kevés női orvosnak Kínában, és megtanította a kislányt is az orvoslás alapjaira. Amikor azonban tizenöt évesen a kor szokása szerint elrendezett módon férjhez megy, nagyhatalmú anyósa megtiltja neki, hogy folytassa gyógyító tevékenységeit és a rangjához és neméhez illő életvitelre kényszeríti a családi palota, az Illatos Örömök Kertje falai között. Tan Jün-hszien azonban nem elégszik meg ennyivel, és egy olyan világban, ahol a gyengébbik nemnek jóformán semmi szabadsága sincs, az őt körülvevő támogató nők segítségével lassan eléri a céljait.

A valós alapokon nyugvó történelmi regény lenyűgöző korrajz a középkori Kínáról, magával ragadó tanúbizonyság a nők hihetetlen erejéről és leküzdhetetlen szabadságvágyukról.

Lisa See
A lótusz leánya
Kiadó: Libri
Kiadás éve: 2024
Oldalszám: 456
ISBN: 9789636043377

Szólj hozzá!

David Pilgrim: A nagy Napóleon

2024. május 13. 10:26 - hudobny

David Pilgrim: A nagy Napóleon

Ára: 6499 helyett - 30% kedvezménnyel - 4550 ft

Megrendelhető: ide kattintva

1808, Franciaország. Egész Európa Bonaparte Napóleon lába előtt hever. Győzedelmes seregei minden ellenséges hadat szétzúztak az Atlanti-óceán partjaitól Oroszországig, rendőrminisztere, Fouché, pedig könyörtelenül elbánik a hatalma ellen szövetkezőkkel – és sokszor az ártatlanokkal. Ám a bukás réme folyamatosan a nagyok nyomában jár, és amikor a sikerektől megrészegült császár úgy dönt, hogy Spanyolországot lerohanva végleg leszámol a Bourbonokkal, olyan eseményeket indít el, amelyek elkerülhetetlenül vezetnek a katasztrofális oroszországi hadjárathoz, majd a megsemmisítő waterlooi vereséghez.

A nagy Napóleon az egész európai történelmet új irányba terelő uralkodó és hadvezér életének kritikus fontosságú időszakát dolgozza fel. David Pilgrim óriási kutatómunkán alapuló klasszikus regényében megelevenedik a hatalma csúcsán lévő császár udvara, és a trón körül csoportosuló történelmi alakok izgalmas kavalkádja: Talleyrand, a minden rezsimet túlélő zseniális diplomata; Fouché, a kíméletlen rendőrminiszter, akitől még Napóleon is tart; Walewska Mária, Napóleon lengyel szeretője és törvénytelen gyermekének anyja. És természetesen maga Bonaparte Napóleon, aki minden zsenialitása, ambíciója, szívóssága és nagysága ellenére végül ugyanolyan esendőnek bizonyult, mint bárki más.

David Pilgrim
A nagy Napóleon
Kiadó: Alexandra
Kiadás éve: 2023
Oldalszám: 496
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9789635824984

Szólj hozzá!

Bekezdések életemről - Beszélgetések Ancsel Évával

2024. május 10. 09:55 - hudobny

Bekezdések életemről - Beszélgetések Ancsel Évával

Ára: 5999 helyett - 30% kedvezménnyel - 4200 ft

Megrendelhető: ide kattintva

A filozófus eddig ismeretlen arca

Ancsel Éva, a neves filozófus, legendás tanáregyéniség 1989–1990-ben magnóra mondta az életét lányának, Gimes Katalinnak. A beszélgetések rendszertelenül folytak, s céljukról – mintegy tabuként – anya és lánya sosem beszélt. A vállalkozás végül töredékben maradt, de Ancsel Éva életének első, csaknem harminc évét – az 1950-es évek közepéig – többé-kevésbé részletesen feltárja. Emellett fennmaradt egy magnóra mondott vallomása a férjéről, Gimes Imre újságíróról.

Ezek a szövegek indították arra Gimes Katalint, hogy könyvet állítson össze az édesanyjáról. Először olvasható itt Solymosi Zsuzsa szociológus mélyinterjúja, amely egy elsőgenerációs értelmiségieket kutató vizsgálat keretében készült 1979-ben. A továbbiakban néhány rádióműsor szövege és a korabeli sajtóban megjelent tematikus beszélgetések kaptak helyet: Ancsel Éva ezekben irodalomról, zenéről, pszichológiáról, oktatásról, a média szerepéről beszél.

Szuggesztív előadói stílusa, árnyalt, plasztikus, nemegyszer önironikus fogalmazásmódja e beszélgetéseket – filozófiai műveihez és nevezetes „bekezdéseihez” hasonlóan – rendkívül élvezetes olvasmánnyá teszi. A lapokon felbukkannak a korszak ismert gondolkodói, az egyetemi élet és a politika szereplői, s reflektorfény vetül a hosszú XX. század rettenetes sötét és szürke korszakaira.

Ancsel Éva
Bekezdések életemről
Beszélgetések Ancsel Évával
Kiadó: Magvető
Kiadás éve: 2024
Oldalszám: 352
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789631444018

Szólj hozzá!

Karl Ove Knausgård: Az öröklét farkasai

2024. május 08. 16:28 - hudobny

Karl Ove Knausgård: Az öröklét farkasai

Ára: 7999 helyett - 30% kedvezménnyel - 5600 ft

Megrendelhető: ide kattintva

Hajnalcsillag-sorozatának második kötetében Karl Ove Knausgard ezúttal két szereplőre összpontosít. A regény első fele 1986-ban, a csernobili atomkatasztrófa évében játszódik, és egy Syvert nevű fiatal férfiról szól. A kötelező katonai szolgálat után hazatér anyjához és testvéréhez, és munkát vállal egy temetkezési vállalatnál. Miután néhai apja holmija között orosz nyelvű leveleket talál, kutatni kezd a férfi múltjában, és a szálak a Szovjetunióig vezetnek. A második rész a jelenben játszódik, ahol megismerjük Alevtinát, aki biológusprofesszor a Moszkvai Egyetemen. A nő megszállottan kutatja a halhatatlanság témáját. Alevtina és Syvert Moszkvában találkozik először egymással, és az égen közben felbukkan egy titokzatos csillag.

Az öröklét farkasai az emberi élet határait és a természet rejtélyeit vizsgálja az 1980-as évek és a jelen politikai, kulturális kontextusában.

Karl Ove Knausgård
Az öröklét farkasai
Kiadó: Magvető
Kiadás éve: 2024
Oldalszám: 896
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9789631443974

Szólj hozzá!

Anne Jacobs: A vidéki kisbolt

2024. május 08. 09:15 - hudobny

Anne Jacobs: A vidéki kisbolt

Ára: 6090 helyett - 30% kedvezménnyel - 4260 ft

Megrendelhető: ide kattintva

Dingelbach, 1923. Németország nehéz gazdasági helyzetbe került, a pénznek nincs értéke, a férfiak egy része odaveszett az első világháborúban, a kis települések magukra vannak utalva. Az özvegyen maradt Marthe Haller Dingelbach jól működő apró szatócsboltját vezeti három lányával. Ez a hely csupa meghittség, az emberek ide járnak bevásárolni, itt tájékozódnak a legfrissebb hírekről, és itt kapnak segítséget különböző élethelyzeteikben. Marthe középső lánya, Frieda, más, mint a többiek. Színésznő akar lenni, csábítja Frankfurt, a közeli nagyváros, ami csillogásban, fejlettségben, nézeteit tekintve évszázadokra van a kis településtől, ahol még mindig feudális viszonyok uralkodnak. Frieda tudja, egyetlen esélye, hogy szembeszáll a konvenciókkal, az itt élőkkel, ha kell, az anyjával, de az álmát soha nem adja fel. Olyan emberré akar válni, aki maga dönt az életéről, a hivatásáról, a szabadságáról. Ezért számára semmi sem drága.

Anne Jacobs legújabb sorozatának első kötetében elementáris erővel mesél szerelemről, családról, összetartozásról, valamint a megújulás örök képességéről.

Anne Jacobs
A vidéki kisbolt
Ahol az út kezdődik
Kiadó: Central Könyvek
Kiadás éve: 2024
Kötés: Puhatáblás (élfestett)
ISBN: 9789636144593

Szólj hozzá!

Scarlett - Ármány, szerelem, filmes bravúrok és botrányok az Elfújta a szél forgatásán

2024. május 07. 17:00 - hudobny

Scarlett - Ármány, szerelem, filmes bravúrok és botrányok az Elfújta a szél forgatásán

Ára: 4999 helyett - 30% kedvezménnyel - 3500 ft

Megrendelhető: ide kattintva

A Scarlett igazi főszereplője nem más, mint az örök klasszikusként számontartott Elfújta a szél című regényből készült film.

Annak idején már a kiadó is hatalmas kockázatot vállalt azzal, hogy megjelentette egy Margaret Mitchell nevű, tökéletesen ismeretlen író hatalmas terjedelmű regényét, azt viszont, amire David O. Selznick filmproducer vállalkozott, mindenki őrültségnek gondolta. Azt vette a fejébe, hogy filmre viszi a művet, annak ellenére, hogy pontosan tudta, hogy hihetetlen mennyiségű pénzbe és energiába fog kerülni. Díszletek, jelmezek, színészek százaira lesz szüksége ahhoz, hogy elkészüljön a több mint három és fél órás, addig sohasem látott hosszúságú film.

Az Álomgyár történetében addig senki sem vállalkozott ilyen nagyszabású produkcióra.

És úgy is történt minden, ahogy előre elképzelte: az őrület volt maga. Gyötrelmes és füstös, karikás szemű káosz, szerelem, árulás és ármány, a folyamatosan fenyegető összeomlás rémülete és végül persze a csoda, a varázslat, ami mindent megér és amire csak a film képes: a megelevenedő világok, korok és emberek csodája.

Gondoljunk akár a költségvetésére, akár a forgatás szakmai kihívásaira, akár a filmet övező hatalmas elvárásra és hisztérikus hangulatra vagy a későbbi tomboló világsikerre és a tíz Oscar-díjra: az Elfújta a szél a „leg”-ek mozija volt és maradt azóta is.

François-Guillaume Lorrain nemcsak egyetlen filmnek, hanem Hollywood egész aranykorának és halhatatlan figuráinak állít emléket ebben a bölcsen szellemes és melengetően emberi regényben.

François-Guillaume Lorrain
Scarlett
Ármány, szerelem, filmes bravúrok és botrányok az Elfújta a szél forgatásán
Kiadó: Európa
Kiadás éve: 2024
Oldalszám: 336
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789635048779

Szólj hozzá!

Auschwitzi szerelmesek

2024. május 07. 09:10 - hudobny

Keren Blankfeld: Auschwitzi szerelmesek

Ára: 6490 helyett - 30% kedvezménnyel - 4550 ft

Megrendelhető: ide kattintva

Igaz történet fájdalomról, szerelemről, veszteségről, áldozatvállalásról – két holokauszt-túlélőről, akik egymásba szerettek a történelem leghírhedtebb haláltáborában. Mindketten „kiváltságos” foglyok voltak. David Wisniát, a varsói gettóból származó lengyel fiút náci fogvatartói a szórakoztatásukra választották ki, amikor megtudták, hogy tehetséges énekes. Zippi Spitzer Szlovákiából az elsők között érkezett Auschwitzba, nyelvtudása és grafikai képzettsége révén irodai beosztást kapott: ő volt a tábor „grafikusa”, ő festette a rabok hátára a vörös csíkokat, ő lett a statisztikák készítője. Növekvő befolyását arra használta fel, hogy minél több nőt és férfit megmentsen. És közben szerelmes lett Davidba. Közös jövőt terveztek, miközben találkozásaikat fekete-fehér egyenruhás rabok rejtegették az őrök szeme elől. Utolsó együttlétük alkalmával megígérték egymásnak, hogy Varsóban találkoznak, ha mindketten túlélik a poklok poklát.

Keren Blankfeld
Auschwitzi szerelmesek
Kiadó: Corvina
Kiadás éve: 2024
Oldalszám: 448
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9789631370188

Szólj hozzá!

Pauline Mai: A szerelem almazöld

2024. május 06. 09:57 - hudobny

Pauline Mai: A szerelem almazöld

Ára: 5499 helyett - 30% kedvezménnyel - 3850 ft

Megrendelhető: ide kattintva

Néha egy egész közösség kell, hogy egy összetört szív begyógyuljon…

Mila hetekig szerelmes volt Theóba, aki hiú reményeket ébresztett benne, ám végül kiderült, hogy a férfinak menyasszonya van. Milában egy világ omlik össze. Nem marad más hátra, muszáj elmenekülnie – és az interneten talált hirdetés, miszerint egy skóciai házra kell vigyázni, épp kapóra jön. Fogja hát magát, és elutazik az álmos skóciai falucskába, Applemore-ba. A falu lakói eleinte bizalmatlanok az új jövevénnyel szemben, de végül Mila sütőművészete, valamint zseniális ötlete, hogy az általa sütött kenyeret csellóórára, ropogós almára vagy a kocsmában ingyen sörre cserélje, utat nyit a helybeliek szívéhez. És amikor hirtelen betoppan a jóképű Finley, váratlanul ismét nagyot dobban Mila szíve.

Pauline Mai
A szerelem almazöld
Kiadó: Athenaeum
Kiadás éve: 2024
Oldalszám: 448
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789635432974

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása