Mit olvassak?

Könyvajánló általában valamilyen aktualitáshoz kötve. Vagy csak úgy.

Utcakő, barikád, mámor

2024. július 14. 10:02 - hudobny

Utcakő, barikád, mámor
Az 1968-as párizsi diáklázadás és legfőbb külpolitikai vonatkozásai

Ára: 4990 helyett - 30% kedvezménnyel - 3490 ft

Megrendelhető: ide kattintva

Nemsokára hatvan éve lesz, hogy 1968 májusában kitört a párizsi diáklázadás. Amilyen gyorsan szárba szökkent, olyan hamar le is csengett. Mi volt ez egyáltalán? Felkelés vagy forradalom? Miért tört ki, és miért ért véget alig egy hónap alatt? A könyv ezekre a kérdésekre keresi a választ. Bemutatja a diáklázadás előzményeit, okait. Részletesen ismerteti 1968 legfőbb külpolitikai vonatkozásait, melyek kihatással voltak a diáklázadók szellemiségére, különös tekintettel a vietnámi háborúra, a háborúellenes tüntetésekre, az ebből kifejlődő hippi korszakra, a kubai forradalomra, a nyugat-németországi egyetemi megmozdulásokra és a szélsőbaloldali terrorista csoport, a Vörös Hadsereg Frakció (RAF) megalakulására és akcióira, a magyarországi és csehszlovákiai reformtörekvésekre, a prágai tavaszra. Külön kitér az Egyesült Államok társadalmát feszítő korabeli súlyos belső ellentmondásokra, egyetemi mozgalmakra, a politikai gyilkosságok (John F. Kennedy, Robert Kennedy, Martin Luther King) hátterére is. Ismerteti a diákokra ható főbb filozófiai és eszmetörténeti irányzatokat. Áttekinti a francia egyetemisták helyzetét, nehézségeit az 1960-as években. A külföldi szakirodalom, a korabeli magyar sajtó és szépirodalmi leírások segítségével napról napra nyomon követi a diáklázadás történéseit. Külön figyelmet fordít a diákok és a rendőrség közötti heves utcai harcok bemutatására. Ismerteti a felkelés főszereplőinek gondolatait, eszmerendszerét. Mivel a mozgalom egyben egész Franciaországra kiterjedő általános sztrájk is volt, kitér a különböző gyárfoglalásokra, a szakszervezetek és vezetőik mozgásaira, helyezkedéseire, a diákok és a munkások együttműködésére. Utal a diáklázadás filmművészeti vonatkozásaira is, végül pedig francia történészi véleményeket is figyelembe véve elemzi a felkelés jellegét, annak utóéletét és későbbi eseményekre való kihatásait.

Dr. Kovács Zsolt történész 1967-ben született Budapesten. Történelem bölcsész és tanári diplomáját az ELTE BTK történelem szakán szerezte 2006-ban, majd az ELTE BTK Történelemtudományi Doktori Iskolájában folytatta tanulmányait. 2013-ban summa cum laude eredménnyel védte meg XIV. Lajos és I. Lipót hatalmi versengéséről írott doktori disszertációját. 2020-ban jelent meg első könyve a L'Harmattan Kiadónál a XIV. Lajos és I. Lipót hatalmi versengése a Theatrum Europaeum tükrében. Udvari reprezentáció, diplomácia, háborúk címmel. Második könyve, A Napkirály árnyoldala, Nicolas Fouquet bukása és a Vasálarcos rejtélye ugyancsak a L'Harmattan Kiadónál látott napvilágot 2023-ban. Több tanulmánya jelent meg neves történelmi és külpolitikai szakfolyóiratokban.

Kovács Zsolt
Utcakő, barikád, mámor
Az 1968-as párizsi diáklázadás és legfőbb külpolitikai vonatkozásai
Kiadó: L'Harmattan
Kiadás éve: 2024
Oldalszám: 400
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789636460938

Szólj hozzá!

Germanicus - Róma legnépszerűbb hadvezérének sikerekben gazdag élete és rejtélyes halála

2024. július 13. 19:24 - hudobny

Germanicus - Róma legnépszerűbb hadvezérének sikerekben gazdag élete és rejtélyes halála

Ára: 9990 helyett - 28% kedvezménnyel - 7200 ft

Megrendelhető: ide kattintva

Germanicus Iulius Caesar a rómaiak reménységet jelentette, tőle várták az elveszett szabadságjogaik és a régi dicsőség helyreállítását.

Germanicus, az idősebb Drusus fia merész harcossá, köztiszteletben álló ügyvéddé és elismert művésszé vált felnőtt korára. Augustus unokáját, az idősebb Agrippinát vette feleségül, akitől kilenc gyermeke született, köztük a későbbi császár, Caligula.

Rátermett hadvezérként előbb Illyricumban szolgált, majd elfojtotta a rajnai légiók zendülését, és ő vezette a Germania visszafoglalására indított hadjáratot, ahol üldözőbe vette a rómaiakat Teutoburgnál legyőző Arminiust, és helyreállította a nemzet becsületét. Tiberius császár közel-keleti különmegbízottjaként megkoronázta Armenia uralkodóját, valamint vérontás nélkül a Római Birodalomhoz csatolta Kappadókiát és Kommagénét. 34 évesen, Syriában bekövetkezett titokzatos halála mély gyászba taszította a római világot, és a kora császárkor egyik legnagyobb kirakatperéhez vezetett.

Az idősebb Drususról szóló nagy sikerű életrajzi mű, a Dicsőségre szomjazva szerzője jóvoltából a nagyközönség először olvashat Germanicus életéről, eredményeiről és örökségéről egyetlen kötetbe foglalva.

Lindsay Powell
Germanicus
Róma legnépszerűbb hadvezérének sikerekben gazdag élete és rejtélyes halála
Kiadó: Hajja & Fiai
Kiadás éve: 2024
Oldalszám: 480
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9786156429001

Szólj hozzá!

Milan Kundera: Találkozás

2024. július 13. 09:49 - hudobny

Milan Kundera: Találkozás

Ára: 4299 helyett - 30% kedvezménnyel - 3000 ft

Megrendelhető: ide kattintva

„Mikor egyik művész a másikról nyilatkozik, mindenkor önmagáról is beszél (közvetve, utalásosan), csakis ez ad súlyt értékítéletének” – írja Milan Kundera 2009-ben a 80. születésnapjára megjelentetett esszéfüzérében, s ez alól ő maga sem kivétel. Mikor meghatározó, esetenként sorsdöntő találkozásait veszi számba az irodalom (Rabelais, Dosztojevszkij, Broch, Céline, Márquez, Fuentes, Anatole France, a francia szürrealisták, Malaparte), a képzőművészet (Bacon, Breuleur) és a zenetörténet (Beethoven, Xenakis, Schönberg, Janáček) területén vagy éppen az egzotikus sziget, Martinique kulturális öneszmélése kapcsán, mindig személyes élet- és szellemtörténeti összefüggések csomópontjaként adja közre az akár nüansznyi benyomásokra alapozott, de roppant érdekfeszítő észrevételeit. Regényírói tekintete és észjárása a furcsaságokra éppoly érzékeny, mint a kötete kompozíciójának középpontjában álló híres Lautréamont-idézet: „Szép, mint a varrógép és az esernyő véletlen találkozása a boncasztalon.” Értékel és átértékel, éleslátó és kritikus – önmagával szemben is. Művek és művészek mellett mérlegre kerül az emigráció és a véletlenek meg törvényszerűségek alakította történelem is, mindvégig az ember természetét szem előtt tartva. A nagy formátumú regényíró és gondolkodó könyve nem csak a régi találkozások felelevenítése miatt emlékezetes.

Milan Kundera
Találkozás
Kiadó: Európa
Kiadás éve: 2024
Oldalszám: 208
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9789635045884

Szólj hozzá!

Gondolkozz úgy, mint egy római császár

2024. július 12. 19:37 - hudobny

Gondolkozz úgy, mint egy római császár - Marcus Aurelius sztoikus filozófiája

Ára: 4990 helyett - 28% kedvezménnyel - 3600 ft

Megrendelhető: ide kattintva

„A haragos arc nagyon természetellenes, s ha sokszor haragszunk, az arcvonások szépsége belepusztul, és végül is visszavonhatatlanul elmúlik. Próbáld ebből levonni a következtetést, hogy a harag az ész ellen hat. Mert, ha a bűn tudata is megszűnik, mi értelme van még az életnek?” Marcus Aurelius

Donald Robertson kognitív pszichoterapeuta úgy tárja elénk Marcus Aurelius életét és filozófiáját, hogy a mai kor embere is életvezetési (terápiás) gyakorlatokat, kézzelfogható tanácsokat kapjon a sztoikusok bölcsességéből.

Miközben föltárul a híres császár hatalmas felelősséggel és megpróbáltatásokkal teli élete, Robertson párhuzamot von Marcus Aurelius gyakorlatai és bizonyos, a korunkban is sikerrel alkalmazható – alapvetően pszichológiai – módszerek között, melyek segítséget nyújtanak az életünkben felbukkanó morális és érzelmi kihívások hatékony kezelésében.

Donald Robertson
Gondolkozz úgy, mint egy római császár
Marcus Aurelius sztoikus filozófiája
Kiadó: Hitel
Kiadás éve: 2024
Oldalszám: 320
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9786156702050

Szólj hozzá!

Murakami Haruki: Mesterségem a regényírás

2024. július 12. 16:30 - hudobny

Murakami Haruki: Mesterségem a regényírás

Ára: 4990 helyett - 30% kedvezménnyel - 3490 ft

Megrendelhető: ide kattintva

Murakami Haruki szerény és rejtőzködő író, nem hajhássza a sikert és a népszerűséget, mégis világhírre tett szert. Ebben az esszékötetében tőle szokatlan módon megnyílik, kitárulkozik, és kendőzetlen egyszerűséggel, kertelés nélkül megosztja olvasóival, rajongóival, az írásra késztetést érzőkkel a regényírói mesterség titkait, sokféle aspektusát. Valljuk be, sokan vagyunk kíváncsiak, honnan meríti ötleteit, mi ihleti murakamisan szürreális világát, hogyan választ témát, szereplőket, mi inspirálja, kitől-miből tanul. Minderre és még sok minden másra is választ kapunk ebben a kötetben, miközben megismerjük a szerző töprengéseit tehetségről, kreativitásról, eredetiségről, az elismerés meg az irodalmi díjak fontosságáról vagy épp jelentéktelenségéről is.

Murakami közelebb lép hozzánk. Mint a nagy mágus elmagyarázza, mit csinál, miközben bemutatja a trükköt. Mi látjuk benne az embert, de a varázslót is, és elhisszük neki, hogy természetfölötti erővel rendelkezik.

Murakami Haruki
Mesterségem a regényírás
Kiadó: Geopen
Kiadás éve: 2024
Oldalszám: 240
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9789635161546

Szólj hozzá!

Peggy Guggenheim és a boldogság álma

2024. július 12. 08:52 - hudobny

Peggy Guggenheim és a boldogság álma

Ára: 5990 helyett - 30% kedvezménnyel - 4190 ft

Megrendelhető: ide kattintva

Párizs, 1937. Peggy Guggenheim, a lázadó örökösnő élvezi a bohém művészvilág fényűző életét, egyik előkelő estély követi a másikat. Ám Peggynek van egy álma: saját galériára vágyik, és végre ki akarja vívni a függetlenségét. Beleszeret egy magas, ragyogó tekintetű íróba, Samuel Beckettbe. Az élet azonban akadályokat gördít a szerelmük elé, mivel Peggy, Beckett-től elszakadva, csak a távoli Londonban valósíthatja meg az álmát. Ráadásul a horizonton sötét felhők gyülekeznek: a háború miatt számos művész kényszerül elhagyni Európát. Peggy segít nekik a menekülésben, ezzel veszélybe sodorva önmagát és a szerelmét…

Sophie Villard
Peggy Guggenheim és a boldogság álma
Kiadó: Kossuth
Kiadás éve: 2024
Oldalszám: 448
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789635449323

Szólj hozzá!

Hedy Lamarr - A bátor feltaláló, Hollywood ragyogó csillaga

2024. július 11. 10:35 - hudobny

Hedy Lamarr - A bátor feltaláló, Hollywood ragyogó csillaga

Ára: 5990 helyett - 30% kedvezménnyel - 4190 ft

Megrendelhető: ide kattintva

Bécs, 1937. Hedwignek, az osztrák származású színésznőnek látványos szökéssel sikerül megszabadulnia zsarnoki férjétől. Amerikában Hedy Lamarr néven egyik napról a másikra sztárrá válik, szépségének köszönhetően pedig hollywoodi stílusikonná. A férfiak a lába előtt hevernek, de mondanivalója nem sokakat érdekel. A forgatások végeztével Hedy nagy szenvedélyének hódol: a feltalálásnak. Hitler megdöntésének elősegítésére új technológiát fejleszt ki, amely később a Bluetooth alapja lesz. De senki sem veszi komolyan egy ilyen gyönyörű nő ötletét…

Egy lenyűgöző életrajzi regény a páratlanul bátor, okos színésznő kevéssé ismert történetéről, akit a világ legszebb nőjének tartottak.

Charlotte Leonard
Hedy Lamarr
A bátor feltaláló, Hollywood ragyogó csillaga
Kiadó: Kossuth
Kiadás éve: 2024
Oldalszám: 448
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789636361266

Szólj hozzá!

A toszkán ékszerész öröksége

2024. július 11. 09:30 - hudobny

Adriana Trigiani: A toszkán ékszerész öröksége

Ára: 5890 helyett - 30% kedvezménnyel - 4120 ft

Megrendelhető: ide kattintva

Sokszínű, magával ragadó családregény a toszkán kézművesek három generációjáról és egy titokról…

Domenica Cabrellinek két nagy szerelme volt.

Az első a gyermekkori: egy fiú a napfényes olasz kisvárosból, Viareggióból. A vágyakozásból és közös múltból született románc azonban véget ért, mielőtt még igazán elkezdődhetett volna. Aztán egy idilli francia tengerparton, a háború árnyékában, Domenica találkozott a rejtélyes skót tengerészkapitánnyal, akit azonban jövője a fronton várt.

Sok évtizeddel később már csak Domenica lánya, Matelda ismeri a két férfi igaz történetét és a titkot, amely összeköti őket. De élete vége felé közeledve az idős matriarcha rájön, hogy néhány igazság túl nagy ahhoz, hogy a semmibe vesszen. Ám miközben a saját lányával együtt versenyt fut az idővel, hogy kibogozza a családi örökségük fonalát, több kérdésre bukkan, mint válaszra.

Mi volt az édesanyja háborús éveinek valódi története?
Mi tartotta őt távol Olaszországtól olyan sokáig, miután a harcok véget értek?
És végül mi hozta őt haza?

„Ez a gyönyörű, elsöprő erejű történelmi regény kitűnő portrét fest a szerelemről, a veszteségről, az idő múlásáról és arról, hogy egy család milyen árat fizet a titkaiért. Bravó!” Kristin Hannah

Adriana Trigiani
A toszkán ékszerész öröksége
Kiadó: Central Könyvek
Kiadás éve: 2024
Oldalszám: 576
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789636144975

Szólj hozzá!

Amína asz-Sziráfi kalandjai

2024. július 10. 09:11 - hudobny

Amína asz-Sziráfi kalandjai

Ára: 6980 helyett - 30% kedvezménnyel - 4890 ft

Megrendelhető: ide kattintva

Amína asz-Sziráfi az Indiai-óceán hírhedt kalózaként túlélt ármánykodó zsiványokat, bosszúszomjas kalmárhercegeket, számos férjet és még egy démont is, hogy most visszavonultan élhessen anyaként a családjával, mentesen mindentől, aminek akár a leghalványabb köze lehet a természetfölöttihez.

Amikor azonban egy olyan munkát ajánlanak neki, melyre egyetlen rabló sem mondhat nemet, Amína lelkesen tér vissza egykori életéhez régi legénységével. Egy eltűnt lányt kell megtalálniuk, cserébe pedig akkora gazdagságra tehet szert, hogy egyszer s mindenkorra biztosíthatja vele családja jövőjét. Ám minél mélyebbre ássa magát, annál világosabban látszik, hogy jóval több van ebben a munkában és a lány eltűnése mögött, mint amennyit elárultak neki.

Shannon Chakraborty, a Dévábád-trilógia szerzője tengereken játszódó, varázslatokkal és veszedelmekkel teli új regényében kalózokról és bűbájosokról, titkos és tiltott ereklyékről és ősi rejtélyekről szóló történetet mesél el, amelyben egy nő eltökélt célja, hogy megragadja az utolsó lehetőséget a dicsőségre… és saját maga írja meg a legendáját.

Shannon Chakraborty
Amína asz-Sziráfi kalandjai
Kiadó: Agave Könyvek
Kiadás éve: 2024
Oldalszám: 554
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789635982882

Szólj hozzá!

Bíró András: Kommunista voltam

2024. július 09. 09:11 - hudobny

Bíró András: Kommunista voltam - A vakhittől az autonómiáig

Ára: 3800 helyett - 30% kedvezménnyel - 2660 ft

Megrendelhető: ide kattintva

„Harmincéves emigrációmból hazatérve ordító hiányát tapasztaltam a kommunista múlttal őszintén szembenéző, személyes dokumentumoknak. Mélységes sajnálatomra Hazajöttem című, 2006-ban megjelent könyvem csak részben töltötte be a feladatát, a sztorikban gazdag önéletrajz csapdájába esve írásom csak felületesen érintette ezt a központi témát. Jelen könyvem kísérlet, melyben megpróbálok szembenézni a kommunista múlttal.”

1956 után Magyarországot elhagyva az ENSZ szervezeteinek szabadúszó projektkonzultánsaként több kontinensen is a harmadik világ, a globális dél felzárkóztatásával, annak problémáival foglalkozott. A rendszerváltás utáni hazatérését követően polgárjogi aktivista, az Autonómia Alapítvány alapítójaként számos civil szervezet – Rádió C, NEKI, Pakiv, Tolencia-díj – alapításában közreműködött, és foglalkozott a magyarországi cigányság helyzetével, felzárkóztatásával.

E rendkívül gazdag életút bemutatására vállalkozik a kötet.

Bíró András
Kommunista voltam
A vakhittől az autonómiáig
Kiadó: Kocsis
Kiadás éve: 2024
Terjedelme: 176 oldal
Kötési mód: puhakötés
ISBN: 9786156372802

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása