Mit olvassak?

Könyvajánló általában valamilyen aktualitáshoz kötve. Vagy csak úgy.

Érdemes volt

2023. június 29. 09:15 - hudobny

Odze György: Érdemes volt - Regény Gróf Andrássy Gyula életéről

Ára: 3990 helyett – 32% kedvezménnyel – 2710 ft

Megrendelhető: itt

Egészen különleges regénnyel jelentkezik a sokféle műfajban megjelent könyveiről ismert író, Odze György. Ezúttal egy újszerű – általa history-fiction-nek nevezett –, szinte példa nélküli megközelítéssel írta meg a könyvet. Képzeljék el, hogy Andrássy Gyula miniszterelnök 1888-ban, az Akadémia tiszteleti tagságának átvétele után törzshelyén, a Centrál kávéház teraszán elmeséli életének négy legizgalmasabb évét. Beszél a kiegyezés megszületéséről, ami lényegében maga volt az első magyar rendszerváltás, Erzsébet királynéhoz fűződő romantikus viszonyáról, politikai harcairól, Pest korszerűsítéséért tett erőfeszítéseiről.

A regény két szálon fut. A korszak bemutatásának érdekében egy másik szál is fut a könyvben, mégpedig az akkor meghatározó Pesti Napló egyik vezető újságírójának, Völgyes Ernőnek sorsa a kiegyezést követő években. A közérthetőség érdekében az író ehhez az elbeszélő módot választotta. Völgyes jó viszonyban volt Andrássyval is, tehát szinte mintegy tükörből látunk rá az eseményekre.

A sodró erejű történet bár mai, modern nyelven íródott, a korabeli elbeszélők elegáns stílusát idézi.

Odze György
Érdemes volt
Regény Gróf Andrássy Gyula életéről
Kiadó: Kocsis
Kiadás éve: 2023
Oldalszám: 224
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9786156372420

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mit-olvassak.blog.hu/api/trackback/id/tr6118155700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása