Mit olvassak?

Könyvajánló általában valamilyen aktualitáshoz kötve. Vagy csak úgy.

Marija Sztyepanova: Emlékeim emlékére

2024. március 21. 08:41 - hudobny

Marija Sztyepanova: Emlékeim emlékére

Ára: 5999 helyett - 30% kedvezménnyel - 4200 ft

Megrendelhető: ide kattintva

emlekeim_emlekere.jpgNagynénje halála után az elbeszélő nekiáll átválogatni a lakásban maradt tengernyi megfakult fényképet, régi levelezőlapot, levelet, naplót és emléktárgyat: egy egész századnyi oroszországi élet fonnyadt gyűjteményét. A nyugodt, biztos, gondos kézzel összeszedett szilánkok egy olyan, látszólag köznapi család történetét mesélik el, amelynek valahogy sikerült átvészelnie az elmúlt évszázad üldöztetéseit. A család törekvése a csendes, civilizált, normális életre – ebben a kegyetlen korban – önmagában is különös odisszea.

Az Emlékeim emlékére olyan gondolkodókkal folytat dialógust, mint Roland Barthes, W. G. Sebald, Susan Sontag vagy Oszip Mandelstam. Tele van ritka szellemi kíváncsisággal, és szépségesen lágy, poétikus hangon beszél.

Sztyepanova az esszé, a fikció, a memoár, az útirajz és a történetírás műfaja segítségével vakmerőn hatol a személyes és kollektív emlékezet mélyére.

„A kultúra úgy viszonyul a múlthoz, mint egy nyersanyag-nagyhatalom a saját természeti erőforrásaihoz: amit csak tud, kitermel belőle. Holtakon élősködni jövedelmező mesterség. Ráadásul ők mindezt a fák egykedvű jámborságával tűrik.”

Marija Sztyepanova
Emlékeim emlékére
Kiadó: Park
Kiadás éve: 2024
Oldalszám: 560
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789633558010

komment

Fábián Janka: Márciusi napló

2024. március 20. 11:57 - hudobny

Fábián Janka: Márciusi napló

Ára: 4499 helyett - 30% kedvezménnyel - 3150 ft

Megrendelhető: ide kattintva

marciusi_naplo.jpgA Cholera-naplóból megismert Gruber Georgina lánya és az Árvízi napló főszereplőjének, Gruber Vilmának az unokahúga, Mosonyi Karolina 1848 tavaszán egy tipikus tizenéves lány életét éli. Iskolába jár, rajong a színházért, az irodalomért, pletykál a barátnőivel, és olykor emiatt bajba is kerül.

Karolina naplót is ír, akárcsak annak idején édesanyja és nagynénje. Az első szerelem is megérinti ezekben a mozgalmas, lázas napokban, amikor a nagyvilágban és hazánkban sorra érkeznek a hihetetlen és egy fiatal lány számára rendkívül izgalmas hírek. Mindenki az újabb párizsi revolúcióról, a pozsonyi diétáról, majd az addig elképzelhetetlen bécsi forradalomról beszél, és egyre inkább nyilvánvalóvá válik, hogy a Pest-Budán sem kell sok a forradalmi szikra kipattanásához.

Márpedig ebből Mosonyi Karolina sem akar kimaradni! Ezért hallatlan dologra szánja el magát; megszökik otthonról, és elindul a Pilvax kávéházba, mert tudja, hogy a forradalmi ifjúság ott gyülekezik, és a szerelmét is megtalálhatja ott. Ami ezután következik, az a fiatal lány életének legnagyobb kalandja és egyúttal az ország történelmének egyik legjelentősebb napja lesz. Ahogyan főszereplőnk fogalmaz: „Vannak olyan események, amelyekben sűrűbbé válik az idő, és visszatekintve hosszabbnak érezzük, mint valójában voltak. Igen, ez a másfél nap egészen biztosan ilyen volt: évek sűrűsödtek bele.”

Kísérjük el Karolinát erre a kalandra Fábián Janka legújabb kisregényében, és járjuk végig a jól ismert helyszíneket, éljük át az eseményeket ezúttal egy fiatal lány szemszögéből nézve.

Fábián Janka
Márciusi napló
Kiadó: Libri
Kiadás éve: 2024
Oldalszám: 216
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9789636040383

komment

Detektívtörténet és szocializmus

2024. március 20. 08:38 - hudobny

Detektívtörténet és szocializmus
Fejezetek a Kádár-kori bűnügyi irodalom történetéből

Ára: 3490 helyett - 30% kedvezménnyel - 2450 ft

Megrendelhető: ide kattintva

detektivtortenet_es_szocializmus.jpgBár a krimi hazai konjunktúrája az elmúlt évtizedben komoly lendületet adott a zsáner honi hagyományára fókuszáló kutatásoknak, arra nem adott elég ösztönzést, hogy a rendszerváltás előtti évtizedek műfaji jelenségeivel kapcsolatos vizsgálódások kimozduljanak abból a leegyszerűsítésekkel tarkított recepciós paradigmából, amelynek alapjait egyrészt a Kondor Vilmos Budapest regényeinek kezdeményező szerepét hangoztató kritikai, másrészt a magyar krimi létezhetőségével, tradíciójának és előzményeinek feltérképezésével foglalkozó irodalomtörténeti próbálkozások rakták le. A revízió elodázásának köszönhetően a Kádár-kori bűnügyi irodalomról a mai napig egy pártállami kultúrpolitika irányítása alatt álló, a rendszer ideológiai elvárásainak megfelelni kívánó, a krimi nemzetközi mintáival párbeszédképtelen műfajként szokás beszélni.

E kötet írásaiban a szerző ezzel a közvélekedéssel igyekszik vitába szállni. A könyvben megelevenednek a pártállam bűnüldözési szerveinek képviselői, a szocialista világrendet védelmező kémelhárítók, a nyugati kémek és kémszervezetek, a rendszerből kiábrándult rendőrtisztek és a saját igazukért harcoló Kádár-kori kisemberek. Hasznos információkat kaphat még az olvasó a korabeli detektívregény-írás gyötrelmeiről, a kommunista rezsim ellenségképeiről és a klasszikus és a hard-boiled krimisémák hasznosításának szocialista módszeréről.

A kötetet a Kádár-kor bűnügyi irodalmának csaknem teljes korpuszát tartalmazó bibliográfia zárja.

Török Lajos 1970-ben született Nagykanizsán. Tanulmányait szülővárosában végezte. Gyermekkori élményeit mélyen átjárta a Kádár-kor utolsó két évtizedének fojtó levegője. Első tizennyolc esztendeje azonban könnyebben telt, mint szüleié és nagyszüleié, akiknek pályáját a rezsim derékba törte. Volt segédmunkás, munkanélküli, postás, s csak a rendszerváltás akadályozta meg abban, hogy serfőző szakmunkásként csináljon karriert. Jelenleg irodalomtörténész és a Károli Gáspár Református Egyetem oktatója.

Török Lajos
Detektívtörténet és szocializmus
Fejezetek a Kádár-kori bűnügyi irodalom történetéből
Kiadó: L'Harmattan
Kiadás éve: 2024
Oldalszám: 210
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789636460761

komment

Megmaradtam hírmondónak

2024. március 19. 08:36 - hudobny

Megmaradtam hírmondónak
Hogyan találtam meg Istent a ruandai népirtás viharában

Ára: 4100 helyett - 38% kedvezménnyel - 2550 ft

Megrendelhető: ide kattintva

megmaradtam_hirmondonak.jpgImmaculée Ilibagiza fiatal lányként három hónapon át egy kis fürdőszobában rejtőzve élte túl az 1994-es ruandai népirtást, melynek során elveszítette szüleit, testvéreit. Egyszerűen, őszintén, lebilincselően ír a családjáról, a félelmetesen kibontakozó eseményekről és mindenekfelett arról, hogyan tudott Isten jelenlétéből erőt merítve, megbocsátó szeretettel és reménységgel telve kikerülni a borzalmas megpróbáltatásokból.

Immaculée Ilibagiza
Megmaradtam hírmondónak
Hogyan találtam meg Istent a ruandai népirtás viharában
Kiadó: Korda
Kiadás éve: 2023
Oldalszám: 268
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9786155046087

komment

Tantrák - Istenség-jóga a buddhizmusban

2024. március 18. 08:38 - hudobny

Tantrák - Istenség-jóga a buddhizmusban

Ára: 4990 helyett - 30% kedvezménnyel - 3490 ft

Megrendelhető: ide kattintva

tantrak.jpgA tudományos történetírás szerint a tantrát tekintik az utolsó nagy buddhista irányzatnak. Ennek gyökerei a 2. századra nyúlnak vissza, de a 8. századra erősödött meg annyira, hogy egyes buddhista egyetemekre is bekerülve, a szerzetes-tudósok is elkezdtek vele foglalkozni, kommentárokat írva a különböző tantrákhoz. A mai Bihar és Bengál területén uralkodó Pála-dinasztia (760-1142) idején volt ennek a fénykora, ekkor alapították meg a vikramasílai és ódantapuri kolostor-egyetemeket, amelyek a tantrikus buddhizmus központjai lettek és Tibetbe is főleg innen került át a kolostor-egyetemek buddhizmusa.

Száraz Róbert
Tantrák
Istenség-jóga a buddhizmusban
Kiadó: Damaru
Kiadás éve: 2024
Oldalszám: 290
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9786158157520

komment

Jon Fosse: Fehérség

2024. március 17. 08:04 - hudobny

Jon Fosse: Fehérség

Ára: 3990 helyett - 30% kedvezménnyel - 2790 ft

Megrendelhető: ide kattintva

feherseg.jpg„… az írás számomra azt jelenti, hogy meg kell hallanom a szöveget: amikor írok, nem találok ki semmit, előre nem tervezek semmit, csak hallgatom a hangokat és figyelek. És itt egy metaforához folyamodnék, mert az írás nem más, mint meghallani a hangokat. Így az írás természetesen a zenére emlékeztet. Abban az időben, kamasz éveimben, majdhogynem egyenes út vezetett a zenétöl az írásig. Én gyakorlatilag teljesen abbahagytam a zenélést és a zenehallgatást, és írni kezdtem, és az írásaimban megpróbáltam valamit leírni abból, amit zenész koromban megéltem. Ezt tettem akkor – és ezt teszem ma is. Van még valami, ami talán kicsit különös, mégpedig az, hogy írás közben néha azt érzem, hogy már készen van a szöveg, valahol egy külső térben, nem bennem, és akkor már csak le kell írni, mielőtt eltűnik a szöveg. Néha változtatnom sem kell rajta, máskor fel kell kutatnom, úgy, hogy átírom, húzok belőle; óvatosan megkeresem a már kész szöveget.”

Részlet a norvég Jon Fosse Nobel-előadásából. (Elhangzott Stockholmban, a Svéd Akadémián 2023. október 6-án.)

Jon Fosse
Fehérség
Kiadó: Pesti Kalligram
Kiadás éve: 2024
Oldalszám: 80
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789634684527

komment

Jon Fosse: Reggel és este

2024. március 17. 08:01 - hudobny

Jon Fosse: Reggel és este

Ára: 3990 helyett - 30% kedvezménnyel - 2790 ft

Megrendelhető: ide kattintva

reggel_es_este.jpgJon Fosse (1959) a kortárs norvég irodalom egyik legjelentősebb alakja, sokan a mai Ibsenként emlegetik. Színpadi művei világszerte sikert aratnak, regényeit és verseit több mint negyven nyelvre lefordították. 2023-ban megkapta az irodalmi Nobel-díjat.

,,...és ha elérkezik az ő ideje, elporlik és visszatér oda, ahonnan jött, semmiből lett és semmivé lesz, ez az élet rendje, embernek, állatnak, madárnak, halnak, háznak, szerszámnak, minden létező lénynek és tárgynak ez a sorsa, gondolja Olai, ám mégis van valami hatalom, mert igaz, hogy semmiből lett és semmivé lesz, de a teljes igazság ennél több, mert létezik valami hatalom, de mi az a hatalom?? az ég kékje, a fák levetett lombja??, az emberi értelem?? a Szentírás, amely felfedi a valós és a gyermeki titkokat, mi az a hatalom??"

Jon Fosse döbbenetes precizitással, sallangmentes őszinteséggel ír az élet két nagy eseményéről, a születésről és az elmúlásról. Az emberi élet történéseit lajstromozza, számba veszi az unalomig megszokott mozdulatokat; álomszerű, melankolikus világba vezet, ahol összefolyik a kezdet és a vég, a reggel és este ideje.

Jon Fosse
Reggel és este
Kiadó: Kalligram
Kiadás éve: 2023
Oldalszám: 104
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789634684343

komment

Az utolsó fehér ember

2024. március 16. 09:48 - hudobny

Mohsin Hamid: Az utolsó fehér ember

Ára: 4299 helyett - 30% kedvezménnyel - 3000 ft

Megrendelhető: ide kattintva

az_utolso_feher_ember.jpgAnders egy reggel megdöbbenve látja a tükörben, hogy fehér bőre mélybarnára sötétedett az éjszaka. Felfoghatatlan titkát először csak barátnőjével, Oonával osztja meg, lassan azonban egyre több emberről derül ki, hogy Andershez hasonlóan egyik napról a másikra sötét bőrűek lettek. A névtelen kisváros lakóin úrrá lesz a bizonytalanság. Egyesek a fennálló rend régóta fenyegető megbomlásaként értelmezik az eseményeket, és félnek, vajon elfogadja-e új külsejüket a közösség, mások minden előítéletüket feledve egyre közelebb kerülnek egymáshoz.

Az utolsó fehér ember lebilincselő regény arról, mire képes az ember szélsőséges helyzetekben, hogyan határozza meg a másokról és önmagunkról alkotott képünket az etnikai hovatartozás, és miként kerekedhetünk felül a fajgyűlöleten, a félelmen és az erőszakon. Költői és provokatív mű, amely olyan szerzők klasszikusait idézi meg, mint Franz Kafka, Albert Camus vagy José Saramago.

Mohsin Hamid
Az utolsó fehér ember
Kiadó: Jelenkor
Kiadás éve: 2024
Oldalszám: 176
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789635183135

komment

Hellász csillagai

2024. március 08. 08:35 - hudobny

Kertész István: Hellász csillagai

Ára: 4990 helyett - 30% kedvezménnyel - 3490 ft

Megrendelhető: ide kattintva

hellasz_csillagai.jpgAz antikvitás történelme iránt érdeklődő olvasó olyan könyvet vehet a kezébe, amely kiemelkedő jelentőségű ógörög személyiségek izgalmas, fordulatokban gazdag élettörténetét szedi csokorba. Olyan férfiakét, akik több-kevesebb sikerrel kerülték ki a politikuspálya buktatóit, és ha a tragikus végzet beteljesülése ellen nem is mindig védekezhettek sikerrel, következetes életutat jártak végig.

Közülük Szolón a magzati állapotban lévő, Peiszisztratosz a zsarnoksággal előkészített eljövendő, míg Periklész a csúcsán lévő, Démoszthenész pedig a lehanyatló athéni demokráciát képviselte. II. Agészilaosz spártai király és Thébai városának két hadvezére: Epameinóndasz és Pelopidasz életén keresztül a Kr. e. 4. század önmagát belháborúkkal pusztító hellénségét, a spártai történeti fejlődés mitikus ködbe vesző kezdeteit a legendás törvényhozó, Lükurgosz és a hozzá fűződő hagyományanyag bemutatásával idézzük fel. Spártához hasonlóan Makedónia királyainak históriája is a mítosz ködébe burkolózik. Nagy Sándor (III. Alexandrosz) elődei közül I. Alexandrosz emelkedett ki. A közvélemény által kevéssé ismert uralkodó államépítő munkássága alapozta meg a nagynevű utód világhódító tevékenységét. E nagy formátumú politikusok mellett bemutatjuk a görög szellemiség egyik speciális megtestesítőjét, a krotóniak sokszoros olümpiai győztes birkózóját, Hellász sportcsillagát, Milónt. Az antik görögség felsorolt kiválóságainak életútját időrendi sorban tárjuk az olvasó elé.

Az Utószóban a szerző az életrajzok hősei által képviselt ókori demokráciákat értékelve közvetve utal a demokrácia máig élő problémáira. Ahogy Pascal, a 17. századi francia gondolkodó írta: „A múlt és jelen csupán eszközünk; célunk csakis a jövendő”, hisszük, hogy a régi korok demokráciájának előnyeit és fogyatékosságait megismerve juthatunk el a közösség egészét boldogító demokrácia megvalósításához. A Hellász csillagai talán segíthet ebben.

Kertész István
Hellász csillagai
Kiadó: Kocsis
Kiadás éve: 2024
Oldalszám: 304
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9786156372789

komment

Szerelem és egyéb szavak

2024. március 07. 08:20 - hudobny

Christina Lauren: Szerelem és egyéb szavak

Ára: 5990 helyett - 30% kedvezménnyel - 4190 ft

Megrendelhető: ide kattintva

szerelem_es_egyeb_szavak_1.jpgAmi a szívben megtörténik, azt soha nem lehet kiradírozni.

Macy beleszokik a hajtós, de élményszegény menetrendbe: gyakornok lett a gyermekklinikán, tervbe vette, hogy összeházasodik egy idősebb, jómódú férfival. Lehajtott fejjel halad előre, nem törődik azzal, mit súg a szíve.

De amikor véletlenül összefut Elliottal – élete első és egyetlen szerelmével –, a nagy odafigyeléssel létrehozott buborék kipukkad. Elliot a világot jelentette Macynek – együtt nőttek fel, a nyurga fiúból, aki állandóan a könyveket bújta, az évek során férfivá serdült, aki elrabolta Macy szívét. Mellette állt, amikor a lány elvesztette az édesanyját. Annak idején Elliot szerelmet vallott Macynek, de rögtön aznap össze is törte a szívét.

Az emlék sok évvel később is ugyanolyan fájó – vajon képesek lesznek feldolgozni? Lehetnek még együtt boldogok?

Christina Lauren
Szerelem és egyéb szavak
Kiadó: XXI. Század
Kiadás éve: 2024
Oldalszám: 368
Kötés: Puhatáblás (élfestett)
ISBN: 9789635684830

komment
süti beállítások módosítása